01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Začala cyklistická sezóna, jak se na ní připravit?

S nástupem jara lidé začali probouzet své dvoukolové stroje ze zimního spánku a chystat je na nastalou sezónu. Připravují se i naši strážníci z  Oddělení prevence, kteří od jara do podzimu pořádají na vytížených pražských cyklostezkách pravidelné preventivní akce zaměřené právě pro cyklisty. Jak mít dobře nachystané kolo, jak se jako „řidič“ správně chovat a kdo všechno je považován za cyklistu, jsme vám shrnuli níže.

Nejprve si pojďme znovu připomenout, že podle zákona není cyklista pouze ten, kdo jede na jízdním kole. Řadí se sem i jezdec na koloběžce, který má úplně stejné povinnosti a s tím spojenou odpovědnost za případné přestupky. Patříte-li mezi ně, pak se následující řádky budou týkat i vás a vašich dětí.

Technický stav kola a povinné vybavení:

  • Pravidelný servis stroje, zvláště pak brzd, je sice vizuálně nemožné kontrolovat, ale měl by být vaší prioritou číslo jedna.
  • Do zákonného povinného vybavení patří dvě na sobě nezávislé účinné brzdy, u dětských jízdních kol stačí protinášlapná brzda a nemusí disponovat přední ruční brzdou.
  • Zadní odrazka červené barvy umístěná na zadní části kola. Může ji nahradit červená svítilna umístěná např. pod sedadlem.

Přední odrazka bílé barvy umístěná na přední části kola. Tuto odrazku můžou nahradit odrazové materiály na oděvu nebo obuvi.

  • Pedálové odrazky oranžové barvy na obou stranách šlapek. Můžou být nahrazeny odrazovým materiálem na obuvi.
  • Boční odrazka oranžové barvy, umístěná vpředu nebo vzadu na obou stranách kola přímo v paprscích nebo na bocích plášťů, pneumatik, koncích blatníků nebo bočních částech oděvu cyklisty.
  • Přední světlomet bílé barvy umístěný vpředu s dosahem světelného toku na 20 m.
  • Zadní svítilna červené barvy, může nahrazovat zadní červenou odrazku.
  • Všechna osvětlení musí mít zajištěné napájení zdrojem buď instalovaným přímo na kole anebo monočlánky. Kapacitně musí tak zajistit svítivost světel po dobu nejméně 1,5 hodiny bez přerušení.

Povinná výbava cyklisty

V České republice nemusí cyklista, který dosáhnul plnoletosti, disponovat žádnou povinnou výbavou a své kolo nemusí ze zákona mít pojištěné a ani registrované. Určitě je však dobré se chránit cyklistickou helmou a reflexními prvky na oblečení. Hrdinství ještě nikoho od úrazu a jeho následků nezachránilo.

Povinnost užít při jízdě na kole ochranou a řádně nasazenou přilbu podle zákona 361/2000 sb. o pozemních komunikacích mají pouze osoby do 18 let. Tady podle zkušeností strážníků preventistů bývají největší nedostatky. Narážíme na problém především u mladších dětí, kde jsou iniciátory nošení přilby především rodiče. Ti by měli dítěti vysvětlit, jaká jsou rizika, proč přilbu nosit a dohlédnout na to, aby byla správně nasazená. Špatné nasazení helmy u dětí bývá strážníky zjištěno více jak v polovině kontrol. Jenom správné nasazení a připevnění zaručí její funkčnost a ochranu. Přilbu musí užít i ty děti, které jezdí jen po parku. Další rizikovou skupinou jsou děti na koloběžkách, které zpravidla helmu neužívají vůbec. Povinnost se vztahuje ale i na ně, jsou to totiž cyklisté!!!

Jak se na kole chovat?

Děti do 10 let musí být vždy v doprovodu osoby starší 15 let. Všichni cyklisté by také měli znát dopravní značení, základní pravidla silničního provozu a vědět, jaké způsoby jízdy jsou zakázány.

  • Nejezdit po chodníku, na přechodu sesednout a vést kolo. Na přejezdu pro cyklisty nemají kola přednost před jedoucími vozidly.
  • Jezdit vždy při pravém okraji vozovky.
  • Při každé změně směru jízdy dávat znamení paží.
  • Za jízdy netelefonovat, věnovat se plně řízení, řídítka držet oběma rukama, je zakázáno při jízdě vést zvíře na vodítku nebo vézt jiné kolo.
  • Pečlivě sledovat provoz a další účastníky silničního provozu pohybující se kolem.
  • Dodržovat povinnost přednosti zprava na vedlejších silnicích, značky STOP a dalších dopravních značení.
  • Nepředjíždět v nepřehledných zatáčkách, před stoupáním, na mostech, v tunelech, před železničními tratěmi.
  • Ve více lidech jet za sebou.
  • Nejezdit v protisměru.
  • Jízdu přizpůsobit terénu, počasí a klimatickým podmínkám.
  • Před jízdou a během jízdy neužívat alkoholické nápoje.
  • Být ohleduplný vůči ostatním účastníkům provozu a chodcům.

Ačkoli současná situace cestování do zahraniční zatím nepřeje, nebude tomu tak na věky. A proto budete-li se chystat na dovolenou s kolem za hranice, zjistěte si dopředu zákonné požadavky tamní země. Zpravidla jsou stejná jako u nás. Jen někde je navíc helma vyžadována i u dospělých, jako např. ve Finsku a Španělsku. Jinde zase mají povinnost mít na řídítkách umístěný zvonek, např. v Dánsku, Itálii, Francii, Rakousku či Německu.

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy