01

Nábor

Chcete se stát pražským strážníkem? Tady najdete všechny potřebné informace.

05

Najdi svého strážníka / vozidlo

Zde můžete najít Vašeho okrskáře, nebo zjitit, zda bylo Vaše vozidlo odtaženo

02

Tiskové zprávy

Přehled tiskových zpráv

06

Změna termínu projednání přestupku

Zde si můžete přeobjednat termín pro projednání přestupku.

03

Pražský strážník

Aktuální číslo a archiv časopisu Pražský strážník

04

Pohledávky

Byla Vám uložena pokuta tzv. na „složenku“ a nejste si jisti, zda jste pokutu v řádném termínu zaplatili?

Když se boří ledy aneb Pár minut na záchranu

titulka led 2018Co se stane, když se pod Vámi prolomí led a Vy spadnete do vody, jejíž teplota má pár stupňů nad nulou? Co se děje s tělem, když dojde k takovému termickému šoku? Co použít jako záchranný prostředek k vyproštění takto zapadlého člověka? Vrhnout se bezmyšlenkovitě k tonoucímu a pokusit se o záchranu? Jak využít improvizované prostředky? Jak dlouho vůbec člověk vydrží v ledové vodě a jaké jsou správné techniky vyproštění takových osob? To jsou jen některé problémy, které musí řešit v rámci pravidelného školení LED strážníci Poříčního útvaru Městské policie hl. m. Prahy.

Od počátku vzniku tohoto útvaru MP Praha je pravidlem, že v zimních měsících jsou všichni členové účastníky výcviku na ledových plochách. Hlavní tematikou je samozřejmě prolomení ledu a propad osoby do vody a řešení takto vzniklé situace. Tento rok není výjimkou. Letos, stejně jako v letech minulých, vše probíhá pod taktovkou Vodní záchranné služby a jejich zkušených instruktorů. Je nutné ovšem napsat, že personální obměna tohoto útvaru není veliká a tak mnoho strážníků má na ledu srovnatelné zkušenosti jako samotní instruktoři. Ovšem opakování je matka moudrosti a tak i ti nejzkušenější jdou v neoprenech do ledové vody a opět zkoušejí nácvik. Letos se k samotné ledové vodě přidalo i velmi chladné počasí, kdy teplota vzduchu klesla pod mínus patnáct stupňů Celsia a k tomu pocitovou teplotu výrazně snižoval i studený a suchý nárazový vítr.

Strážníci zkoušeli vyproštění osob prostřednictvím např. žebříku, prosté vyproštění, pomocí lodi a podobně. Výcvik ovšem nemá jen praktickou, ale i teoretickou část, kde se věnuje pozornost poskytování první pomoci – např. krvácení, podchlazení či resuscitaci.

Letos byly podmínky opravdu extrémní, a tak se strážníci v neoprenech a vestách v podstatě chodili do studené vody ohřát. Stačilo pár minut na studeném vzduchu a na člověku se vytvořila ledová krusta. A tak člověka na závěr napadá snad jen ohraná věta – těžko na cvičišti, lehko na bojišti. I když si to bojiště v podstatě nikdo nepřeje.

Foto + video: MP Praha

 

Mapa obvodních ředitelství Městské policie hl. m. Prahy